Dicséretek

A hegyek és a völgyek énekeljék feltámadásodat Krisztus!

Tanulmányok

Folyamatban

2011. április 20., szerda

A Szent Szellem munkája

Hisszük hogy a Szent Szellem örökkévaló Isteni személy. Részt vett a teremtésben. (1) Ő kente fel Isten szolgáit az Ószövetségben. (2) Ő hatalmazta fel Jézust szolgálatainak ellátására, jelen volt kereszthalálának áldozatában és feltámadásában. (3) Jézus Krisztus mennybemenetele után pünkösdkor - ahogy megígérte - elküldte Szellemét. (4)
A Szent Szellem győzi meg az embereket - a hívók bizonyságételét is felhasználva - hogy bűnösök, akik csak Jézus Krisztus által válhatnak igazzá, és menekülhetnek meg a kárhoztató ítélettől. A Szent Szellem szüli újjá a megtérőket, kijelenti számukra és rajtuk keresztül Jézus Krisztust és Isten igazságait. (5) A hívőket pártfogója, tanítja, vezeti, inti, vigasztalja, kiábrázolja bennük Jéna Krisztus jellemét ("gyümölcs") (6) , felhatalmazza őket szolgálatra, az evangélium hirdetésére, elpecsételi őket a teljes megváltás napjára, reménységet és üdvbizonyosságot ad. (7) Általa tudjuk imádni az Atyát, és lehetünk személyes közösségben Vele.

Kérdések a Szent Szellemről

Mit mond nekünk a Biblia a Szent Szellem lényéről és munkájáról?
1. A Szent Szellem isteni személy, miként a másik két isteni személy: (Atya-Isten, Fiú-Isten). A Biblia is Istennek nevezi, miként az Atyát és a Fiút.
A, Az Atya: Isten, János evangéliuma 6,27.
B, A Fiú: Isten, Zsidókhoz írt levél 1,8.
C, A Szent Szellem: Isten, Apostolok cselekedetei 5,3-4.
A Szent szellemet általában a Szentháromság harmadik személyeként említik.
2. A Szent szellem tanít és bizonyságot tesz (János evangéliuma 16,13), hall, beszél, hirdeti az Igét (János evangéliuma 16,13), elhív (Apostolok cselekedetei 13,2), adományokat ad (Korintusiakhoz írt 1. Levél 12,1), esedezik értünk (Rómaiakhoz írt levél 8,26). Kapcsolatba lehetünk vele, mint egy személlyel: hazudhatunk neki (Apostolok cselekedetei 5,3), megkísérthetjük (Apostolok cselekedetei 5,9), megszomoríthatjuk (Efézusiakhiz írt levél 4,30), csúfolhatjuk (Zsidókhoz írt levél 10,29), ellene állhatunk (Apostolok cselekedetei 7,51), de engedelmesek is lehetünk is neki (Apostolok cselekedetei 5,32). Ha a Szent Szellem erő volna csupán, akkor rendelkezésünkre állna. De mert személy, ezért engedelmeskednünk kell neki, és rendelkezésre kell állnunk.

Mennyire vagy eltökélt?

Márk 5:25-34
Amikor meghallotta, amit Jézusról beszéltek, eljött, és a sokaságban hátulról megérintette a ruháját. (Márk 5:27)
A hit egyik eleme az eltökéltség, melyet úgy határozhatunk meg, mint “erő a döntéshozatalra, célok kitűzésére és annak megfelelő cselekvés az ellenállás vagy nehézségek ellenére is.” Ez a nő eltökélt volt.

Jézus Keresztre feszítése

János 3:16: Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen. 


Zsidók 12:2 - "Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte lévő öröm helyett ? a gyalázattal nem törődve vállalta a keresztet, és az Isten trónjának a jobbjára ült." 


Mit állt ki Jézus élete utolsó pár órájában, és micsoda szégyent szenvedett? 

A. A. Allen: Korunk démoni megszállottsága és a szabadulás

Megrendítő tények a démoni erők működéséről korunkban
A mai világban emberek ezrei felett uralkodnak démonok, befolyásolják, vezetik őket, zsarnokoskodnak felettük, bár megszállottnak nem nevezhetjük őket. Annyira elnyomhatják, megkínozhatják az embereket a démonok, hogy alig lehet az ilyen életet megkülönböztetni a megszállott élettől.
Sok embert annyira megkötöznek a démoni hatalmak, hogy már nem is uralkodnak önmaguk felett. A démonok beszélgetnek. Hangosan tudnak kiáltani, emberi ajkat és nyelvet véve igénybe. Démonok kínozhatnak embereket és megfordítva, emberek kínozhatnak démonokat. Démonok emberekbe és állatokba „bújhatnak”. Köztudomású tény, hogy egy személyben egy-időben démonok légiói lakhatnak.

Asa Alonzo Allen: Isten csodatevő erejének ára (ebook)

Gyakran kutattuk feleségemmel együtt az írást, s mindinkább meggyőződtünk arról, hogy Isten Ígéretei: a jelek következése, a Szent Szellem ajándékai, a gyógyítás és a csodák, ma nekünk szólnak. Azt is láttuk, hogy az Isten által ígért erő nincs nálunk. Tudtuk, hogy igei oka van annak, amiért hiányzik nálunk ez az erő, mivel Isten nem szokott hazudni, a hiba bennünk van! Elhatároztam azt, hogy hallanom kell a mennyből és meg kell tudnom, mi az oka, hogy szolgálatomat nem erősítették meg jelek és a csodák. Bizonyos voltam abban, hogyha böjtölök és imádkozom, Isten valami módon szólni fog hozzám és megmutatja, mi az ami Isten csodatevő erejét elzárja az életemből.