2012. február 18., szombat

Michael W. Smith - Awesome God

Michael Whitaker Smith (1957október 7.KenovaNyugat-Virginiaamerikai énekes, zeneszerző és billentyűs. Gyakori beceneve: "Smitty".
Első szólóalbuma, a Project (1983) óta Smith a világ egyik legnépszerűbb kortárs keresztény zenésze („Contemporary Christian Music” – CCM). Smith gyakran szerepelt a keresztény rádiók és a Billboard magazin toplistáinak élén. A legjobb billentyűsök között tartják számon. Több mint 10 millió lemezt adott el, 2005-ig 10 arany- és 3 platinalemeze volt, valamint három Grammy-díjjal is büszkélkedhet.
Miután elvégezte a középiskolát, problémái voltak az alkohollal és a kábítószerrel. Ennek ellenére elvégzett pár évet a főiskolából, és fejlesztette dalszerzői képességeit: különböző helyi együttesekkel dolgozott. 1979 októberében azonban érzelmi és mentális megpróbáltatásokat élt át. Ekkor döntött úgy, hogy visszatér a keresztény hithez. Felszámolta a problémákat az életében, majd a Higher Ground nevű keresztény zenekarhoz csatlakozott.
1981-ben Michael a Meadowgreen Music-hoz szerződött dalszerzőnek. Számos sikeres gospel dalt írt olyan előadóknak, mint Sandi Patty, Kathy Troccoli, Bill Gaither vagy Amy Grant. A következő évben Smith részt vett Amy Grant Age to Age nevű turnéján. 1983-ban megszületett a Michael W. Smith Project a Reunion Records gondozásában. Ezt a lemezt már Grammy-díjra jelölték. Az album tartalmazta a Friends című sikerdalt, melyet feleségével, Deborah-val együtt írt.
Smith második albuma 1984-ben jelent meg, majd saját turnékba kezdett. 1986-os The Big Picture című lemezét a híres producerrel, Johnny Potokerrel készítette. Ennek a stílusa kicsit a rock irányába indult el. Miután elkészítette I 2 eye (1988) című albumát, csatlakozott Amy Grant "Lead Me On World Tour" turnéjához, majd a következő évben kiadta első karácsonyi lemezét.
1990-es években jött a többi siker: Go West Young Man (1990), Change Your World (1992), I'll Lead You Home (1995), Live The Life (1998). 1993-ban jelent meg a First Decade ami egy válogatás az előző 10 év számaiból. 1998-ban jelent meg második karácsonyi albuma is, Christmastime címmel. 1999-es This Is Your Timecímű albuma elkészítésében szerepet játszott a Columbine középiskolában történt mészárlás miatti döbbenet.
1996-ban Smith megalapította saját kiadóját, a Rocketown Records-ot.
Majdnem minden Smith-album tartalmazott legalább egy instrumentális számot, 2000-ben azonban egy teljesen instrumentális lemezt adott ki, Freedom címmel. Következő évben jött a Worship című dicséretalbum, amit a Worship Again követett. A Worship Again koncertfelvétel megjelent DVD-n is 2002-ben, és azonnal a Billboard video toplistája élére ugrott.
Két évtized zenélés után 2003-ban Smith megnyerte a Dove Award-ot „Az év férfi énekese” kategóriában. Ugyancsak 2003-ban megjelent a Second Decade, ami ismét egy válogatás volt.
2001. szeptember 11-ei terrortámadás emlékére írta meg „There She Stands” című dalát, talán leghíresebb rajongója, George W. Bush felkérésére. Ezt a dalt2004-ben a Republikánus Párt gyűlésén mutatta be élőben. A dal felvezetőjében elmondta, hogy 2001 októberében személyesen találkozott az elnökkel az Ovális Irodában, ekkor kérte meg őt a dal megírására.
Smith 18. albuma, a Healing Rain 2004-ben jelent meg. Ötvözi a pop hangzást az előző két album dicsőítő jellegével. A címadó dalból videoklip készült.
Smith színészként is kipróbálta magát. A Her Hidden Truth (1995) című filmben mellékszerepet játszott, de a The Second Chance-ben (2005) már főszerepet kapott.
A film két nagyvárosi lelkipásztorról és teljesen különböző világukról szól. Ethan (MWS) egy Nashville-i óriásgyülekezetben a zenei szolgálatot vezeti, Jake (Jeff Obafemi Carr) pedig egy afro-amerikai lelkész, aki bűnözők és drogosok felé szolgál a nagyvárosi gettóban. A két férfinak együtt kell szolgálnia, és le kell győzniük előítéleteiket, melyek megosztják őket. A filmet Steve Taylor rendezte, 2006-ban mutatták be az Egyesült Államokban.
A 19. album 2006-ban jelent meg Stand címmel. A CD legfontosabb üzenete a keresztények közötti összefogást szükségessége. A legújabb CD egy újabb karácsonyi alkotás (It's a Wonderful Christmas). Ez 2007 októberében jelent meg.
2008-ban a Worship és Worship Again sikere után újabb dicsőítő albumot adott ki New Hallelujah címmel. Ezt Houstonban vették fel 12 000 ember előtt, 2009-ben pedig egy DVD is megjelent belőle.
2010-ben jelent meg a legfrissebb album, a Wonder. Stúdióalbum, de tematikában a dicsőítő vonalat követi inkább.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Michael_W._Smith

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése