2011. május 23., hétfő

Csináld magad chip-beültetés

Amal Graafstra-t, aki számára a microchip beültetés mára már hobbinak számít, a csináld-magad beültetés úttörőjeként tartják számon.
Graafstra először öt évvel ezelőtt ültetett be magának két olyan microchipet, amilyet házikedvencek nyomonkövetésére fejlesztettek ki.
Az eljárás egyszerű volt. Az amerika informatikus osztályvezető maga vette meg a chipeket egy nagykereskedésben és egy szépészeti sebész ültette be az egyiket pusztán egy apró vágást ejtve bal kezén még 2005-ben.

A másodikat háziorvosa segítségével ültette be jobb kezébe a háziállatok chippelésénél is használt fecskendő segítségével még ugyan abban az évben.
Másokkal ellentétben, akik kutatási célból ültettek chipet magukba, Graafstrat, aki éppen Ausztráliában járt, hogy egy nemzetközi technológiai szimpóziumon tartson előadást, kényelmi szempontok vezérelték.
Otthonában a chipek segítségével nyitja az ajtókat, jelentkezik be számítógépébe és indítja be motorját.
A szakmám révén ki tudom használni a technológia nyújtotta lehetőségeket a mindennapi életben,” magyarázza.
Számomra ez olyan volt, mint egy egyszerű zárcsere.”
Természetesen belátja, hogy kitaposatlan ösvényeken jár.
Háziállatokon már évek óta használják a chipeket,” tette hozzá. „A kereskedelmen kívül, a csináld-magad szférában én vagyok az első, aki ilyen módon hasznosítja ezt a technológiát. Ez egy aféle csináld-magad, gerillaharcos stílusú megközelítés.”
Graafstra nem tartja magát cyborgnak, elektrofórusznak, de még elektronitakusznak sem, ahogy a microchippel ellátott embereket manapság egyesek nevezik. Bár szerinte ezek a kifejezések találóan írják körül azt a jövőt, ami felé az emberiség igyekszik.
Nem tartom magam cyborgnak, mert egy cyborg valamilyen technológiai interfésszel rendelkezik, ami együttműködik a testével, mint egy pészméker. Én csupán annyit tettem, hogy az RFID chipet a pénztárcámból áttettem a bőröm alá.”
Inkább átlagos, kaladvágyó hobbistának titulálja magát. És már nincs egyedül.
Amikor ez az egész bekerült a hírekbe sok megkeresést kaptam és azóta egy kis közösség van kialakulóba, melynek tagjairól, akik mind elvégezték magukon a chipbeültetést, a Youtube-on is hallhatunk.”
A technológiai támogatói között számos Ausztrál állampolgár van Graafstra szerint.


Forrás: tvnz.co.nz

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése